Udfordringer for unge i mindre byer: Folkely Lab gør en forskel

Hvor går grænsen (om fysisk og psykisk vold) - de unge skulle diskutere situationer
dato

I områder med lav befolkningstæthed og langt væk fra de store byer, kan unge ofte føle sig isolerede og begrænsede af de få muligheder, der er tilgængelige.

Det kan være svært at finde ligesindede i en havneby som Hundested, især hvis man skiller sig ud fra normen.

"Fællesskaberne heroppe kan være lidt lukkede, og det kan være svært at finde nogen, man har lyst til at være sammen med, fordi der ikke er så meget at vælge imellem,” forklarer Emilie Barkved, projektleder for Folkely Lab, der er en lærings- og trivselsplatform for unge.

Mange unge står også overfor begrænsede uddannelses- og karrieremuligheder i nærområdet. Dette kan føre til, at unge enten flytter væk for at følge deres drømme eller går på kompromis med deres ambitioner. Denne tendens prøver projektet Folkely Lab at udfordre.

"Mental sundhed er ekstremt vigtig for, at man kan tage en uddannelse og få en god start på sit voksenliv. Derfor har vi fokus på det. Vi synes, det er vigtigt, at vi som lokalsamfund bidrager til at skabe unge mennesker, der har lyst og mod på livet,” siger Emilie Barkved.

Folkely Lab: En løsning på udfordringerne

Folkely Lab er et initiativ, der adresserer disse udfordringer ved at skabe fællesskaber, og tilbyde workshops, foredrag og nye perspektiver til unge fra 8. klasse og op til ungdomsuddannelsesniveau. Folkely Lab blev, ligesom sidste år, afholdt på Folkely festivalpladsen ved Hundested Havn, før pladsen åbnede for de øvrige gæster.

"Jeg tror, at nogle af deltagerne finder det udfordrende, fordi de bliver konfronteret med spørgsmål, de normalt ikke overvejer. Men jeg er overbevist om, at de fleste efterfølgende oplever det som en positiv oplevelse,” siger Emilie og henviser til, at humøret var højt trods regnen.

Flere af deltagerne fra sidste år har også rost initiativet for at være givende, hvilket ifølge projektlederen er en stor motivationsfaktor til at fortsætte med at tilbyde sådanne events i fremtiden, hvis støtten er der.

Vigtig støtte fra Sparekassen Sjælland Fonden

Sparekassen Sjælland Fonden har i år støttet Folkely Lab. Irene Nielsen, filialdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn Hundested, er glad for, at fonden kan gøre en så stor forskel for de unge:

"Folkely Lab giver unge mennesker mulighed for at udvikle sig i trygge rammer og skabe stærke fællesskaber, og det er noget, vi med glæde støtter. Vores unge er fremtiden, og de fortjener alle de muligheder, vi kan give dem, uanset hvor i landet de bor,” siger filialdirektøren.

Folkely Lab tilbød i år fire workshops: Ung Mod (om sex og seksualitet), Hvor går grænsen (om fysisk og psykisk vold), Hvem er jeg (om at være en minoritet), og Hvad gør mig glad (om at tale om, hvad der gør os glade i vores hverdag).

Fakta 
Folkely Festival er en årlig begivenhed på Hundested havn, hvor store kunstnere besøger havnebyen over 3 dage. I år blev den afholdt i perioden 22.-24. august.

Folkely Lab er et frivilligt og fondsbaseret projekt, som udspringer af Folkely Festival. Formålet er at arrangere workshops og foredrag for unge, der taler til de udfordringer, som unge kan opleve i hverdagen.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.